Nobelprijs

Nobelprijs voor de (Chinese) Geneeskunde


Dit jaar ging de Nobelprijs voor geneeskunde naar drie wetenschappers die allen onderzoek deden naar nieuwe behandelingen voor parasitaire ziekten. Youyou Tu deed ontdekkingen in de behandeling van malaria. De sleutel tot het vinden van het juiste medicijn, Artemisinin, vond zij in het oude tekstboek voor Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG): Ge Hong’s A Handbook of Prescriptions for Emergencies. Ze onderzocht met haar team meer dan 2000 Chinese kruiden om uiteindelijk het effectieve middel qinghaosu tegen malaria te vinden.

Nobelprijswinnares Youyou Tu

Nobelprijswinnares van 2015 Youyou Tu laat zien hoe bijzonder de Traditionele Chinese Geneeskunde is

Na haar Westerse studie Farmacie kwam Youyou Tu voor dit onderzoek naar een medicatie tegen malaria in contact met de Chinese geneeskunde. Ze kreeg toen veel bewondering voor de vele mooie wijsheden die deze geneeskunde omvat. Zo is zij ook enorm onder de indruk van de filosofische benadering in de Chinese geneeskunde met een holistische kijk naar de mens en het universum.

De oude Chinese geneeswijze heeft met duizenden jaren van onderzoek een rijke correlatie tussen verschillende ziektebeelden en bijbehorende behandelingsvoorschriften opgeleverd. Gewoonlijk wordt een behandeling bepaald door de holistische kijk op de betrokken patiënt en het voorschrift omvat dan een groep kruiden die specifiek voor dat ziektebeeld bij die persoon is bedoeld. Er wordt maar zelden een enkel kruid voor een specifieke ziektebeeld gebruikt.

De Chinese geneeskunde heeft, naast dit nieuw ontdekte medicijn tegen malaria, nog veel meer geschenken te bieden. Het voorbeeld dat hier genoemd wordt, is slechts een klein deel van wat de Chinese geneeskunde te bieden heeft. Het is de droom van Youyou Tu dat de Chinese geneeskunde ons kan helpen de levensbedreigende ziektes wereldwijd te beheersen en dat mensen over de hele wereld kunnen profiteren van de voordelen van deze geneeskunde voor verbetering van hun gezondheid.

Naast Youyou Tu zetten samen met mij vele collega-acupuncturisten zich dagelijks in om patiënten met hun herstel te ondersteunen en we maken daarbij dankbaar gebruik van deze prachtige Chinese geneeskunde. Daarom ben ik best wel trots dat de Chinese geneeskunde met deze Nobelprijs voor Youyou Tu wereldwijd weer eens wat extra in de picture komt.