Stoppen met roken

Zeven tips als ondersteuning bij stoppen met roken


Stoppen met rokenAls je kiest voor een gezonde levensstijl, dan is een van de eerste stappen, die je onderneemt, definitief te stoppen met roken. Als je daar hulp bij nodig hebt, dan heb ik hier zeven waardevolle tips voor je. Met deze tips behaal ik opmerkelijke resultaten bij mijn patiënten. Meer dan 70% van de mensen die ik deze tips gaf tijdens een consult oor-acupunctuur, waren zelfs na 1 jaar nog steeds gestopt met roken. Hoe zou het zijn als jij dat over een jaar kunt zeggen?

1. Weet heel duidelijk waarom je wilt stoppen met roken.

Wil je een betere conditie, meer energie? Of wil je geld besparen? Doe je het niet voor jezelf, doe je het dan voor je kinderen? Wil je misschien ook nog kunnen genieten van je toekomstige kleinkinderen? Schrijf eens minimaal 10 punten op die je wilt bereiken als je stopt met roken. Schrijf daarnaast ook minimaal 10 punten op waar je genoeg van hebt, wat je niet langer meer wilt. Heb je genoeg van dat hoesten? Wil je geen tijd meer missen samen met je kinderen, omdat je zo nodig buiten even je sigaret moet roken? Als je heel duidelijk weet waarom je wilt stoppen met roken, dan gaat je dat ook lukken.

2. Doorbreek je gewoontes.

Roken is een gewoonte. Als je je dagelijkse gewoontes verandert, dan denk je ook niet zo snel aan je rook momentje. Een voorbeeld uit mijn praktijk: een vrouw kwam altijd via de voordeur binnen en liep dan direct naar het tafeltje waar de sigaretten lagen. Zelfs als de telefoon ging, liep ze toch eerst naar haar sigaretten. Om die gewoonte te doorbreken heb ik haar geadviseerd voortaan via de achterdeur naar binnen te komen en direct een glas water te gaan drinken. Ook na het eten is zo’n moment dat veel mensen even een sigaretje opsteken. Door het toetje over te slaan en na het eten direct te gaan afwassen, kun je ook die gewoonte doorbreken.

3. Stel een mooie beloning voor jezelf in het vooruitzicht.

De leukste beloningen heb ik hier in de praktijk gehoord. Van nieuw gereedschap, een nieuw bankstel tot hele leuke vakanties. Het gaat hierbij om een beloning voor jezelf. Dus niet dat het huis mooi schoon blijft voor je vrouw, maar waar word jij nu echt blij van? Vind mooie plaatjes van je beloning en hang die plaatjes op in huis, stop ze in je portemonnee of maak er een screensaver van. De bedoeling is dat je je beloning makkelijk in beeld kunt krijgen voor de momenten dat je het, ondanks deze tips, toch even een moment niet zo makkelijk hebt.

4. Ga extra bewegen.

Als je onverhoopt toch zo’n moment hebt dat het niet zo makkelijk gaat en je toch trek krijgt in een sigaret, neem dan eerst eens een glas water en ga een half uurtje lopen. Als je een half uur goed beweegt, dan gaan je longen goed open staan en maakt je lichaam stoffen aan zodat je hetzelfde prettige gevoel krijgt als met het roken van een sigaret. Het grote verschil is dat je hierbij niet die verschrikkelijk schadelijke stoffen binnenkrijgt, maar juist iets doet wat ook nog eens gezond is voor je hart en bloedvaten.

5. Pak de bron van je rookgedrag aan.

Eerlijk gezegd is roken eigenlijk een verkapte vorm van een depressie. Als je weet waarom je rookt – oftewel als je weet wat je nu eigenlijk probeert weg te roken – of wat voor gevoel je werkelijk zou willen ervaren, ga daar dan eens mee aan de slag. Ook al vind je jezelf niet depressief, ga in alle gevallen toch vaker vette vis eten. In vette vis zitten omega-3 vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan een goed humeur, een betere stemming en zorgen ook nog eens voor gezonde hart- en bloedvaten en helpen je afweerapparaat. Houd je niet van vette vis, neem dan omega-3 capsules van een hele goede bron. Een goede bron betekent visolie van vissen die niet verontreinigt zijn met zware metalen of andere toxines. Een echt goede capsule bevat ook nog anti-oxidanten, die het ranzig worden van de omega-3 vetzuren tegen gaat.

6. Zoek steun bij het stoppen met roken.

Daarnaast zijn er nog veel hulpmiddelen verkrijgbaar om je in de eerste fase te helpen, zoals nicotinepleisters of kauwgom. Echter, je kunt veel sneller van die afhankelijkheid van nicotine af door ondersteuning te zoeken bij een acupuncturist. Deze kan je heel goed met oor-acupunctuur ondersteunen. Een goede acupuncturist gebruikt geen standaard recept, maar kijkt welke punten bij jou het beste behandeld kunnen worden. De behandeling zorgt ervoor dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen en helpt je lichaam op weg met het reinigen van afvalstoffen. Het beste kun je op de dag dat je naar de acupuncturist gaat, niet roken. Je lichaam laat dan nog beter zien op welk vlak het ondersteuning nodig heeft.

7. Kom in actie.

Als je gemotiveerd bent geraakt door mijn tips, kom dan nu meteen in actie. Alleen jij kunt het doen. Als je niet binnen 24 uur in actie komt, dan is je motivatie morgen al weer te ver weg gezakt en lukt het je nooit. Bedenk daarbij dat 70% van de mensen, die ik op deze manier geholpen heb, het wel is gelukt. De overige 30% rookt in ieder geval een stuk minder. Het is jouw leven en het is jouw beslissing. Dus besluit en start nog vandaag! Neem nu die beslissing en zet meteen je eerste stap. Ik wens je veel succes en een prachtige en vitale toekomst!